2013. augusztus 16., péntek

Hosszú hétvégére ínyenc ételek

Itt a várva várt hosszú hétvége, és a rengeteg programlehetőség mellett maradhat időnk összehozni a családot, barátokat is egy jó közös nyáresti vacsorára.
Ahogyan említettem, a JAR főzőiskolában igazi ínyenc ételeket készítettünk. Lehet, hogy nem a legegyszerűbb ételek, de nem igényelnek túl nagy hozzáértést, hanem inkább kísérletező kedvet, és egy nyugodt délutánt, amikor átadhatjuk magunkat a főzés és alkotás örömének.
Alább a receptek, jó pihenést és alkotást mindenkinek a hétvégére!


Málnaecetes friss saláta rántott kecskesajttal

15 dkg saláta keverék
20 dkg málna
20 dkg lágy, krémes kecskesajt
1 szál friss tárkony
liszt, tojás, pankómorzsa, olaj

Dresszinghez:
10 dkg málna
1 dl fehérborecet
1 dl olívaolaj
1 mokkáskanál dijoni mustár
5 dkg barnacukor
1 dl víz

A dresszinghez a málnát, cukrot, az ecetet, valamint a vizet feltesszük főni, lassan 10 percig főzzük, majd átpasszírozzuk. Miután kihűlt összekeverjük a dijoni mustárral és olívaolajjal.
A kecskesajtot összekeverjük a finomra vágott tárkonnyal, és kis golyókat formázunk belőle. Lisztbe, felvert tojásba és a morzsába megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük őket.
A salátát összekeverjük a friss málnaszemekkel, meglocsoljuk a dresszinggel, és a tetejére elhelyezzük a kecskesajt golyókat.

Kenyértésztában sült sertésszűz barnacukros répával

60 dkg tisztított sertésszűz
20 dkg magozott zöld olívabogyó
15 dkg bacon
1 ek zsemlemorzsa
1 db tojás
1 ek olívaolaj
só, bors
1 kk kristálycukor

Kenyértésztához:
40 dkg liszt
2 dl langyos víz
1 dkg só
2 dkg élesztő
fél dl olívaolaj

Körethez:
60 dkg sárgarépa
barnacukor
5 dkg vaj

A bacon szalonnaszeletek 180 fokos sütőben 10 perc alatt ropogósra sütjük. Miután kihűlt, mozsárban apróra törjük. Az olívabogyót ledaráljuk vagy pépesre turmixozzuk. Az olívapürét összekeverjük a tojással, szalonnával és zsemlemorzsával.
A sertésszüzet négy egyforma darabra vágjuk, sózzuk borsozzuk, majd forró serpenyőben körbesütjük minden oldalát. Félretesszük, majd beburkoljuk a szalonnás olíva pasztával.
A kenyérhez langyos vízbe beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután egy tálba beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az élesztős vizet, megsózzuk, hozzáadjuk az olívaolajat, alaposan bedagasztjuk, majd langyos helyen fél órán át pihentetjük. Újra összegyúrjuk, és négy egyforma cipóra osztjuk. Kb ujjnyi vastagra nyújtjuk, és mindegyik tészta közepébe 1-1 szüzet belecsomagolunk.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Miután megsült, vizes ecsettel átkenjük a tetejét.
A sárgarépát megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, összekeverjük olvasztott vajjal és barnacukorral, valamint egy csipet sóval. Zsírpapírral kibélelt sütőlapra fektetjük, és 200 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük.


Katalán krém

1 l tej
8 tojássárgája
1 narancs reszelt héja
1 csipetnyi fahéj
két evőkanál kukoricaliszt
10 dkg kristálycukor
5 dkg cukor a karamellizáláshoz

A tejet a narancshéjjal és fahéjjal feltesszük melegedni. Közben a tojássárgáját simára keverjük a cukorral és kukoricaliszttel. Miután a tej teljesen felmelegedett, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásos cukros keverékhez, majd visszatesszük a tűzre, és kis lángon állandó keverés mellett besűrítjük. Vigyázzunk, hogy nehogy összeugorjon a tojássárgája, mert attól túrós állagú lehet a krém.
Ezután tálakba töltjük, megvárjuk míg teljesen kihűl. Tálalás előtt megszórjuk cukorral, és égető pisztollyal rákaramellizáljuk. 

1 megjegyzés:

  1. Achiotean's Stone - Titanium's teeth - TITIAN
    Tito's Stone titanium vs platinum - Titanium's titanium dioxide skincare teeth. TITIAN CHEESE, SWEET, HEAT, MEGA DRINK. Rating: titanium vs stainless steel 5 · 슬롯 ‎3 reviews · ‎$6.00 black titanium wedding band · ‎In stock

    VálaszTörlés