2011. június 28., kedd

Málnapuding

Itt a málnaszezon! Nekem az egyik kedvenc gyümölcsöm a málna, nyáron legszívesebben folyton azt enném. Íme egy remek recept a feldolgozására, egyenesen Brémából: málnapuding! Receptjét Arnd Feyétől, a Bremer Ratskeller főszakácsától lestem el, amikor tavaly a Németország ízei c. könyvem kapcsán Brémában jártam. Arnd a német csúcsgasztronómia egyik jeles képviselője, a L’Orchidée Michelin-csillagos étterem séfjeként tett szert nemzetközi hírnévre, már írtam róla itt a blogon. Arnd egyébként nagyon közvetlen volt, és örömmel adta át nekünk egyik kedvenc desszertjének receptjét.



Hozzávalók:
3 tojás sárgája
9 dkg cukor
15 dkg málna
4 cl málnalikőr (elhagyható, vagy helyettesíthető feleennyi málnaszörppel)
2,5 dl tejszín

Az esetleges sült habhoz:
2 tojás fehérje
6 dkg porcukor

A tojássárgáját a cukorral és a likőrrel együtt egy tálba tesszük, és vízfürdő felett felverjük. Miután a massza elég homogén lett, folyamatos keverés mellett hagyjuk kihűlni. A málnát összeturmixoljuk, az előzőleg jól behűtött tejszínt pedig alaposan felverjük, végül mindkettőt a krémhez keverjük, és négy egyenlő részre osztva a mélyhűtőbe tesszük, hogy megdermedjen – már kész is.
Ha még sokrétűbb gasztronómiai élményre vágyunk, készíthetünk hozzá sült habot is. Ehhez a két behűtött tojásfehérjét jól felverjük (alacsony fokozaton kezdjük, hogy sok buborék keletkezzen benne). Adjunk hozzá egy csipet sót és a porcukor felét, majd verjük még tovább. A maradék cukrot a legvégén adjuk hozzá, keverjük még egy kicsit, majd a masszát öntsük egy nejlonzacskóba, amelynek a sarkát kivágtuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire négy egyforma méretű korongot kell nyomnunk belőle. 100 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és két órán át hagyjuk száradni. Ha a málnaparfé jól megdermedt, tegyünk belőle egyet-egyet a sült habra, majd gyümölcsökkel tálaljuk. 

Adhatunk hozzá vaníliaszószt is, úgy is nagyon finom. És persze kötelező rászórni néhány friss szem málnát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése