2011. június 9., csütörtök

Látogatás a sajtgyárban

Pontosabban két sajtgyárban: a Tihany Válogatással való együttműködésemhez anyagot és inspirációt gyűjtendő, meglátogattam a zalaegerszegi és veszprémi üzemeiket. Előbbiben a Pannónia sajt készül főleg, utóbbiban pedig a mennyei camembert-ek és a híres bakonyi túró. Egészen elképedtem, hogy mennyire kevés lépcsővel és mennyire minimális "belenyúlással", tehát gyakorlatilag egészen természetes módon készülnek ezek a finomságok. Ráadásul mindkét helyen a legújabb technológiákat használják és több olyan emberrel is megismerkedhettem, akiknek szenvedélye a sajt. Néhány kép, ízelítőül!
 

 Ugye milyen jól áll a sapka?...


Pannónia sajttömbök a szeletelőgépben...


...és pár perccel később, becsomagolva.


 A túró ilyen óriási kádakban készül. A reggel fejt tejből néhány óra múlva már hőkezelt, csomagolt termék hagyja el az üzemet. De közben szerencsére van mód a minőségellenőrzésre...


...nagyon finom!


Camembert, formába öntve. Innen kerül a szárítóba és több más fázis után rákerül a nemespenész. Ezek itt már Tihany Szendvics Camembert termékek, amint éppen érnek:
Már látszik is rajtuk a finom, puha, bolyhos nemespenész. Persze muszáj volt ezt is megkóstolnom, mégpedig Plegányi Csaba üzemvezető lelkes és szakértő asszisztálásával:


Azt hiszem, ő tényleg mindent tud ezekről a sajtokról. Rengeteg érdekességet mesélt. Köszönet érte!!!2 megjegyzés:

 1. Hogy látogathatnék el egy sajtgyárba?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Grettai,
   a kiszemelt gyárnál kell érdeklődni, hogy vannak-e látogatóknak programok, vagy minden szigorúan titkos. Ha újságíró vagy, talán a marketinges tud segíteni.
   üdv,

   Törlés