2010. május 31., hétfő

München, Spatenhaus

Utazásunk első élménybeszámolója következik!

München egyik legpatinásabb étterme a fantasztikus Spatenhaus am Oper (az Operával szemközt). Óriási étterem, sőt, nem is egy, hanem mindjárt kettő. Naponta mintegy 750-800 ember lakik jól itt, ami óriási mennyiség és elképesztő mennyiségű alapanyagot, személyzetet, és bonyolult logisztikát kíván. Bejártuk az egész épületet, a zegzugos pincétől kezdve a földszinti éttermen át az emeleti étteremig. Elképesztő volt, legalábbis számomra, az a profizmus és hatékonyság, amivel itt dolgoznak: az étteremnek nemcsak saját zöldségelőkészítője, külön hús- és halhűtője, de saját cukrászata és hentese is van. Az alsó szinten lévő étteremnek mind a berendezése, mind a konyhája egyszerűbb, letisztultabb, a séf inkább helyi jellegzetességeket kínál (a két szintnek két külön konyhája van). Nagyon szép, modernizált bajor enteriőrben várják a vendégeket. Nekem nagyon tetszett, hogy olyan tiszta és világos az összhatás, mégis egyértelműen németes, ha lehet ilyet mondani. Talán a szarvasagancsok miatt?...


Fent már kicsit elegánsabb a hangulat.... Kristálycsillárok, festmények, és minden asztalon friss virág:


Az ételek is mások itt, sokkal merészebbek, kísérletezőbbek, de azért persze a bajor jelleg megmarad... Hogy hogyan, azt jól ki is próbáltam, hála Wolfgangnak, a felső szint teljhatalmú séfjének. Töltött borjút és kacsát készítettünk, káposztával, gombócokkal.Az alábbi képeken láthatjátok, milyen feszülten figyelek és/vagy dolgozom Wolfgang utasításai szerint (fotók: Végel Dániel):




 ...de megérte! Nézzétek:


Igen, jól sejtitek, mindezt nagyon jó étvággyal elfogyasztottuk, miután elkészült, sőt: le is öblítettük jófajta sörrel! Utóbbit Enikő, egy nagyon kedves magyar felszolgálólány szállította ki nekünk:


Egészségetekre!
(Az étterem belső tereinek képeit és a terített asztalt Juci fotóiból csempésztem ide. Köszi, Juci!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése