2010. július 27., kedd

Kovászos uborka

Itt a szezon! A piacon minden stand kovászolni való uborkától roskadozik. Ha eddig azért tartottatok tőle, mert olyan bonyolultnak tűnt az elkészítése, akkor most hajrá: itt a tökéletes kovászos uborka receptje! Higgyétek el, nagyon egyszerű!

Hozzávalók (egy ötliteres üveghez):
2,5 kg kovászolni való uborka, 2 szál kaporvirág, 2 gerezd megtisztított fokhagyma, 3 nagy evőkanál só, 2 karéj friss, puha kenyér, meleg (40-50 fokos) víz

Elkészítés: jó alaposan tisztára mossuk az üveget, majd az aljába tesszük a fokhagymagerezdeket és a kaprot. Függőlegesen, jó szorosan beledugdossuk az uborkákat, rászórjuk a sót, és felengedjük meleg vízzel. A tetejére kenyérszeleteket teszünk, majd kistányérral lefedjük. Az üveget érdemes egy mély tálba állítani, mert amint az uborka erjedni kezd, levet fog ereszteni. Meleg, napsütötte helyre kell tenni - a meteorológia szerint úgyis napokon belül visszatér a kánikula. Négy-öt napig érleljük, és máris fogyasztható!


Fotó: Körmendi Imre, stylist: Kapolka Ágnes

1 megjegyzés:

  1. De jó is lenni csinálni, de itt Svájcban semmi nyoma az ilyen uborkának. :(

    VálaszTörlés