2009. október 27., kedd

ami a könyvből kimaradt...

nagyon sajnáltam, de sajnos nem minden recept kerülhetett be a könyvbe. itt van mindjárt a híres tökös-mákos rétes, ami amilyen nehéznek tűnik, annyira egyszerű. nem kell a rétestésztával bajlódni: a boltban már nagyon finom kész réteslapok állnak bárki rendelkezésére. itt a sütőtökszezon, hajrá! majd írjátok meg, hogyan sikerült!


és a recept:


Hozzávalók:

20 dkg darált mák
12 dkg kristálycukor
1 narancs és 1 citrom héja
1,5 dl tej
30 dkg apró kockára vágott sütőtök
1 csomag réteslap (6 darabos)
olaj
vaj
őrölt fahéj

A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd a darált mákkal együtt sűrűre összefőzzük. Ha már kellemesen pépes, összekeverjük a vajon megpárolt sütőtökkel, majd  hűlni hagyjuk. Egy nedves konyharuhára kiterítünk egy réteslapot, megkenjük olajjal, egy újabb lapot teszünk rá, azt is megkenjük, majd r.tesszük a harmadikat is. Elosztjuk rajta a töltelék felét, és szorosan feltekerjük. A másik három lappal mindezt megism.teljük. Kiolojazott tepsibe tesszük, tetejét is megkenjük olajjal, és 190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt gyönyörű ropogósra sütjük. Ennyi! Sokan szeretik porcukorral is megszórni, de szerintem ez a tökös-mákoshoz nem illik. Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Tomi!!!
    Rendszeres olvasód lettem.
    Ami viszont ennél fontosabb, h hétvégén kipróbáljuk a fahéjas-vörösboros aszalt szilvás lilakáposztádat.
    Illetve lehet h a tökös-mákos rétes is becsúszik.
    Dedikálásra még nemtom mikor jutok el, de dolgozom az ügyön.
    Legyen szép napod!!! Peti

    VálaszTörlés