2013. június 21., péntek

Egy klasszikus kedvenc: málna!

A nyári gyümölcsök választékát érdemes kihasználni, tobzódni bennük, és sok újdonságot kipróbálni, vagy régi kedvencet végre elkészíteni, hiszen újabb egy évet kell várnunk néhány gyümölcsre, ha valóban frissen szeretnénk fogyasztani azt. Most egy klasszikust osztok meg veletek, amit nem lehet kihagyni a nyáron: a málnás-habos piskótatekercset, ami eredetileg a Süteményeskönyvben jelent meg.


Hozzávalók:
A krémhez
5 dl tejszín
30 dkg málna
1 narancs lereszelt héja
1 cl narancslikőr (triple sec)
vagy narancsaroma
1 dkg vaníliás cukor
4 dkg kristálycukor
2 dkg habfixáló


A piskótához
4 db tojás
8 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
2 ek víz
csipet só

A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beledolgozzuk masszába a vízzel együtt. Nagy, lapos tepsibe zsírpapírt fektetünk, vékonyan elkenjük rajta a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, szorosan feltekerjük, és visszacsomagoljuk a sütőpapírba. (Ha nem sikerült egyben leszednünk a sütőpapírt, csomagolhatjuk konyharuhába is. Azért fontos melegen, szorosan feltekerni a piskótát, mert ha mindezt hidegen tennénk, a tészta széttörne.) Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket. A tejszínből a habfixáló és a cukor hozzáadásával kemény habot verünk. Keveset (kb. 6 evőkanálnyit) félreteszünk a sütemény külső díszítéséhez, a többit ízesítjük a narancslikőrrel, a narancs héjával, a vaníliás cukorral. Belekeverjük a málnát, és megkenjük vele a piskótát. Az egészet óvatosan feltekerjük, külsejét vékonyan megkenjük a maradék habbal, és legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük. Vastag szeletekre vágva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése