A nyári gyümölcsök választékát érdemes kihasználni, tobzódni bennük, és sok újdonságot kipróbálni, vagy régi kedvencet végre elkészíteni, hiszen újabb egy évet kell várnunk néhány gyümölcsre, ha valóban frissen szeretnénk fogyasztani azt. Most egy klasszikust osztok meg veletek, amit nem lehet kihagyni a nyáron: a málnás-habos piskótatekercset, ami eredetileg a Süteményeskönyvben jelent meg.
Hozzávalók:
A
krémhez
5
dl tejszín
30
dkg málna
1
narancs lereszelt héja
1
cl narancslikőr (triple
sec)
vagy
narancsaroma
1
dkg vaníliás cukor
4
dkg kristálycukor
2
dkg habfixáló
A piskótához
4 db tojás
8 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
2 ek víz
csipet só
csipet só
A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd
apránként belekeverjük a lisztet is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan
beledolgozzuk masszába a vízzel együtt. Nagy, lapos tepsibe zsírpapírt fektetünk,
vékonyan elkenjük rajta a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára
sütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, szorosan feltekerjük, és
visszacsomagoljuk a sütőpapírba. (Ha nem sikerült egyben leszednünk a sütőpapírt, csomagolhatjuk
konyharuhába is. Azért fontos melegen, szorosan feltekerni a piskótát, mert ha
mindezt hidegen tennénk, a tészta széttörne.) Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket. A tejszínből a habfixáló és a cukor hozzáadásával kemény habot
verünk. Keveset (kb. 6 evőkanálnyit) félreteszünk a sütemény külső
díszítéséhez, a többit ízesítjük a narancslikőrrel, a narancs héjával, a vaníliás cukorral.
Belekeverjük a málnát, és megkenjük vele a piskótát. Az egészet óvatosan feltekerjük,
külsejét vékonyan megkenjük a maradék habbal, és legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük. Vastag
szeletekre vágva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése