2011. március 7., hétfő

Komlóhajtás-saláta

Most már tényleg napok kérdése, és itt a tavasz... s ha itt a tavasz, elő tehát a salátákkal! Nem kell megijedni: a komlóhajtás nem nélkülözhetetlen összetevője ennek a salátának. Ezzel is Németországban találkoztam, a regensburgi Bischofshof étteremben tanultam. München és Regensburg környékén amúgy mindenhol komlóültetvények vannak az utak mentén. Ez a növény szép hosszúra megnő, és úgy futtatják fel, mint felénk a babot, akár több méter magasra is. Az alábbi recept egyébként csak irányadó! A komlóhajtásnak mostanában van szezonja, itthon néha el lehet csípni piacokon, biopiacon. Különlegessé teszi a salátát, de az persze önmagában is megállja a helyét – tessék kipróbálni!

 

20 dkg tisztított saláta
(pl. madársaláta,
spenót, treviso, ruccola stb.)
10 dkg koktélparadicsom
5 dkg pirított zsemlekocka
2 dkg pirított fenyőmag
5 dkg pirított, vékony csíkokra
vágott szalonna
30 dkg komlórügy
1 ek snidling
zöldfűszerek, pl. petrezselyem, vagy ami épp akad
2 cl fehérborecet
2 cl málnaecet
1 tk mustár
2 ek olívaolaj
2 ek szőlőmagolaj
só, frissen őrölt bors, cukor

Az ecetet összekeverjük a sóval, borssal, cukorral és mustárral, majd lassan belekeverjük
az olajat (ez az ún. vinaigrette öntet, ami számos salátát képes teljesen új dimenziókba emelni). Megmossuk és megtisztítjuk a komlórügyet, a salátát és a félbevágott koktélparadicsomokat. A salátát leöntjük a vinaigrette-tel, és elosztjuk hat tányérra, majd rászórjuk a koktélparadicsomot, zsemlekockát, fenyőmagot és a szalonnát. A komlórügyet megsütjük-pároljuk egy kevés olívaolajban, majd ízesítjük sóval és borssal, végül belekeverjük a snidlinget, és az egészet a saláta köré szórjuk. Tépett zöldfűszerekkel tálaljuk.

3 megjegyzés:

  1. ez tuti cucc Tamás! komlórügyet hol lehet beszerezni? (paradicsomot nem látom a képen, pedig pici piros pont jó jöt volna a kontrasztnak)

    VálaszTörlés
  2. Dobos C. József is ajánlja, a zsenge komlószárat (houblons) gyenge zöldbabként kezelve. Sőt, a reteklevelet is, spenót módra készítve.

    VálaszTörlés
  3. komlóhajtást én se láttam mostanában pesten, de bioboltokban, biopiacon elő szokott fordulni! paradicsom - hát igen, elbújt a levelek között...

    VálaszTörlés