2010. január 25., hétfő

Olaszországban is híres lettem:-)

egy régi barátnőmnek, Sigrid Verbertnek köszönhetően. amikor itt járt Magyarországon, beleszeretett az Eszterházy-tortába, így amikor összeállította első szakácskönyvét, megkért, hogy írjam meg neki a receptjét. a könyvben aztán csodaszép szavakkal illet (fordítás alább). itt a bizonyíték:
a szöveg:

A hercegek tortája
Budapestnek gyönyörű süteménytörténete van, pontosan olyan, amilyet az ember elképzel: barokk torták, történelmi kávék, nénikék, amint teáznak a régi szalonokban – egyszóval, a régi idők bája. Maguk a torták is egy kissé a régi időket idézik, többnyire sok rétegűek, vajas alapú krémmel vagy csokoládéval töltöttek. Azok közül, amit megkóstoltam Magyarországon, az én kedvencem abszolút vitathatatlanul az Eszterházy torta volt: ez egy 100% diós torta (vagy majdnem), hiszen a piskótarétegek is diósak, a krém is diós, és persze a dekoráció is... diókból készült! Nagyon kíváncsi voltam, hogy el tudom-e készíteni itthon, és soha nem sikerült volna, ha nem lenne Bereznay Tamás (:-))))))))), a Kárpátia étterem séfje (az étterem maga egy intézmény Budapesten, ami a hagyományos magyar konyhát illeti - ha arra jártok, menjetek el!), aki a legnagyobb kétségbeesésem közepén (nem találtam a receptet), elküldte nekem a sajátját (Giu-n keresztül, természetesen).

És akkor már jöjjön a recept is, íme:

a tésztához:
öt tojás fehérje
170 g cukor
150 g dió
25 g liszt
25 g zsemlemorzsa

a krémhez:
150 g cukor
50 cl tej
80 g dió
10 cl tejszín
5 tojás sárgája
2 kanál kukoricakeményítő
1 rúd vanília

a dekorációhoz:
1 tojás fehérje
150 g porcukor
50 g étcsokoládé
100 g dió

Elkészítés:
habbá verjük a tojásfehérjéket, majd lassanként hozzáadjuk a tukrot. Apróra vágjuk a diót, összekeverjük a liszttel és a zsemlemorzsával, majd beleforgatjuk óvatosan a cukros tojásfehérje-habot. Tegyük félre a tészta hatodát, majd egy 20 cm átmérőjű formában kenjük szét. 180 fokos sütőben süssük húsz percig, majd a többi öt réteggel is csináljuk ezt meg, hogy hat egyforma kör alakú tésztalapot kapjunk. A krémhez felverjük a cukorral a tojássárgáját és a kukoricakeményítőt. A tejet a vaníliával együtt felforraljuk, majd óvatosan és folyamatosan kevergetve a tojássárgákhoz adjuk. Az egészet visszaöntjük a lábosba, és lassan főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kihűlni. Végül felverjük a tejszínt és óvatosan belekeverjük a krémbe, az apróra vágott dióval együtt. Az első tésztalapot megkerjük krémmel, rátesszük a második lapot, és így folytatjuk, míg a tetejére tésztalap nem kerül. A torta oldalát bekenjük a maradék krémmel. A dekorációhoz apróra vágjuk a diót, és az egész torta oldalát kidekoráljuk vele. A tojásfehérjét habbá verjük, belekeverjük a porcukrot úgy, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezzel kenjük be a torta tetejét. Felolvasztjuk a csokoládét és egy kis tasakba töltjük, hogy spiráldekorációt tudjunk vele húzni a torta tetejére. Egy késsel sugarakat húzunk a glazúrba. 12 fő számára elég.A könyv címe Il libro del cavolo egyébként, ha az olaszul értőket érdekli:-) nagyon szép kis kötet, valóban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése