2009. május 24., vasárnap

Délvidéki finomságok

Ezúttal egy vajdasági ismerősömet, Baráth Áron festőművészt, tehetséges amatőr szakácsot kértem meg, hogy segítsen összedobni néhány szerb ételt. Készült többféle csevap, pljeszkavica, gibanica, ezekhez saláta, és sok-sok süti..... íme egy kis ízelítő!

Taktikai megbeszélés, több kiló hús fölött. (A csevaphoz és pljeszkavicához darált húsok kellenek, a következő arányban: sertés 50%, marha 40%, bárány 10%.)

Eközben az éhes vendégek a kertben üldögéltek:

A darált húsokat jól össze kell gyúrni apróra vágott fokhagymával (a pljeszkavicába hagymát is tesznek), sóval, borssal és némi szerecsendióval. Áron legalább félóráig gyűrte-gyömöszölte, hogy minél homogénebb legyen a hús. Több változatot készítettünk ebből az alapból: egy csípős és egy szelíd csevapot, illetve hagymával dúsított, lapos, lepényszerű formát: pljeszkavicát. Ezt érett, zsíros juhtúróval és ajvárral (paprikakrémmel) a legjobb enni.



Balázs barátunk ellenőrzi, helyesen sütjük-e a húst (a dolog pikantériája, hogy Balázs évek óta vegetáriánus....).Ezúttal Áron volt a szakács, én voltam a kukta. És persze az előkóstoló:


A mennyei végeredmény




Gibanicát is készítettünk: ehhez a vékony rétestésztát laponként meg kell mártani a következő hozzávalók keverékében: juhtúró, tehéntúró, joghurt, olaj, tojás, kevés szóda. És az arányok? Ja kérem, érzéssel...

Ehhez az alaphoz jön tetszés szerint szinte bármi. Nálunk most póréhagymás és spenótos verzió készült.
így fest a megmártogatás és a tepsibe helyezés:

180 fokon kb. 40 percig sül, jó, ha kb. 30 perc után meglocsoljuk szénsavas vízzel vagy (miért ne?) sörrel:

és ilyen, amikor kész van:

Közben összekötöttük a kellemeset a hasznossal, és dolgoztunk is (itt épp portré készül):

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése