2013. augusztus 27., kedd

Nyárutó

Kellemes, borongós nyárvégi időnk van (bár véleményem szerint lesz még vénasszonyok nyara). Ilyenkor gyorsan megfeledkezünk arról, hogy milyen forróság volt néhány napja, és hogyan vágytunk egy kis hűs árnyákra.
A kertemben és a veteményesben remekül el tudtam vonulni a meleg elől, de most valahogy nehéz elképzelni, hogy ezeket a képeket alig egy hete készítettem.


2013. augusztus 23., péntek

Chili, fagyi, mangalica

A fagyiszezon még nagyban tart, aminek az időjárás is kedvez - és amiért minden fagyiimádó hálás, mert most okkal nassolhat :) Megosztom most veletek egyik fagylaltkülönlegességemet, amit bátran ajánlok minden ínyencnek - aki kicsit különlegesebb édességre vágyik. A receptet egyébként A mangalica c. könyvben is megtaláljátok.

Csokoládéfagylalt mangalicatepertővel és chilivel

Hozzávalók:
15 dkg Valrhona Guanaja 80%-os étcsokoládé
7,5 dkg sötét muscovado nádcukor
7,5 dkg nádcukor
1 ek kakaópor
4 tojás sárgája
5 dl tejszín
5 dkg ropogós mangalica tepertő
2 db chilipaprika
2 kk maldon só

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport, és tovább keverjük. A tejszínt felforraljuk, majd a cukros tojáshoz keverjük. Lassú fordulaton keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is, jól összekeverjük, majd teljesen kihűtjük és fagylaltgépben elkészítjük (fagylaltgép hiányában jó előre lefagyasztott, vastag falú fémtálba öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük, és félóránként habverővel kikeverve megdermesztjük). Mielőtt teljesen kifagyna, hozzáadjuk az apróra vágott tepertőt, a chilit és a sót is.

Ha nem szeretnétek fagylaltot készíteni - vagy nincsen hozzá eszközötök - készen vett, jó minőségű csokoládé fagylalttal is elkészíthetitek!

2013. augusztus 16., péntek

Hosszú hétvégére ínyenc ételek

Itt a várva várt hosszú hétvége, és a rengeteg programlehetőség mellett maradhat időnk összehozni a családot, barátokat is egy jó közös nyáresti vacsorára.
Ahogyan említettem, a JAR főzőiskolában igazi ínyenc ételeket készítettünk. Lehet, hogy nem a legegyszerűbb ételek, de nem igényelnek túl nagy hozzáértést, hanem inkább kísérletező kedvet, és egy nyugodt délutánt, amikor átadhatjuk magunkat a főzés és alkotás örömének.
Alább a receptek, jó pihenést és alkotást mindenkinek a hétvégére!


Málnaecetes friss saláta rántott kecskesajttal

15 dkg saláta keverék
20 dkg málna
20 dkg lágy, krémes kecskesajt
1 szál friss tárkony
liszt, tojás, pankómorzsa, olaj

Dresszinghez:
10 dkg málna
1 dl fehérborecet
1 dl olívaolaj
1 mokkáskanál dijoni mustár
5 dkg barnacukor
1 dl víz

A dresszinghez a málnát, cukrot, az ecetet, valamint a vizet feltesszük főni, lassan 10 percig főzzük, majd átpasszírozzuk. Miután kihűlt összekeverjük a dijoni mustárral és olívaolajjal.
A kecskesajtot összekeverjük a finomra vágott tárkonnyal, és kis golyókat formázunk belőle. Lisztbe, felvert tojásba és a morzsába megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük őket.
A salátát összekeverjük a friss málnaszemekkel, meglocsoljuk a dresszinggel, és a tetejére elhelyezzük a kecskesajt golyókat.

Kenyértésztában sült sertésszűz barnacukros répával

60 dkg tisztított sertésszűz
20 dkg magozott zöld olívabogyó
15 dkg bacon
1 ek zsemlemorzsa
1 db tojás
1 ek olívaolaj
só, bors
1 kk kristálycukor

Kenyértésztához:
40 dkg liszt
2 dl langyos víz
1 dkg só
2 dkg élesztő
fél dl olívaolaj

Körethez:
60 dkg sárgarépa
barnacukor
5 dkg vaj

A bacon szalonnaszeletek 180 fokos sütőben 10 perc alatt ropogósra sütjük. Miután kihűlt, mozsárban apróra törjük. Az olívabogyót ledaráljuk vagy pépesre turmixozzuk. Az olívapürét összekeverjük a tojással, szalonnával és zsemlemorzsával.
A sertésszüzet négy egyforma darabra vágjuk, sózzuk borsozzuk, majd forró serpenyőben körbesütjük minden oldalát. Félretesszük, majd beburkoljuk a szalonnás olíva pasztával.
A kenyérhez langyos vízbe beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután egy tálba beleszitáljuk a lisztet, beleöntjük az élesztős vizet, megsózzuk, hozzáadjuk az olívaolajat, alaposan bedagasztjuk, majd langyos helyen fél órán át pihentetjük. Újra összegyúrjuk, és négy egyforma cipóra osztjuk. Kb ujjnyi vastagra nyújtjuk, és mindegyik tészta közepébe 1-1 szüzet belecsomagolunk.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Miután megsült, vizes ecsettel átkenjük a tetejét.
A sárgarépát megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, összekeverjük olvasztott vajjal és barnacukorral, valamint egy csipet sóval. Zsírpapírral kibélelt sütőlapra fektetjük, és 200 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük.


Katalán krém

1 l tej
8 tojássárgája
1 narancs reszelt héja
1 csipetnyi fahéj
két evőkanál kukoricaliszt
10 dkg kristálycukor
5 dkg cukor a karamellizáláshoz

A tejet a narancshéjjal és fahéjjal feltesszük melegedni. Közben a tojássárgáját simára keverjük a cukorral és kukoricaliszttel. Miután a tej teljesen felmelegedett, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásos cukros keverékhez, majd visszatesszük a tűzre, és kis lángon állandó keverés mellett besűrítjük. Vigyázzunk, hogy nehogy összeugorjon a tojássárgája, mert attól túrós állagú lehet a krém.
Ezután tálakba töltjük, megvárjuk míg teljesen kihűl. Tálalás előtt megszórjuk cukorral, és égető pisztollyal rákaramellizáljuk. 

2013. augusztus 15., csütörtök

JAR Nyeremény Főzőiskola

A múlt héten találkozhattam a JAR Platinum receptverseny győzteseivel. Csupa finomságot készítettünk a főzőiskola keretén belül, és azt hiszem, mindenki jól érezte magát - én mindenképpen! Remélem, hogy a receptverseny segített abban, hogy megjöjjön a kedvetek a bonyolultabb ételek elkészítéséhez is, és elhiszitek, hogy nem kell megijedni, ha egy étel nem készül el 15 perc alatt!

Inspirációnak hamarosan megosztom Veletek, hogy miket főztünk!

















2013. augusztus 13., kedd

Én kis kertet kerteltem...

A saját kert örömét csak a saját veteményes fokozhatja. Az otthon termesztett fűszerek illata, íze, és a gondolat, hogy mi nevelgettük őket, minden étel ízét fokozza. Az én kertemben is van veteményes, és miután láttam, hogy működik, egyre érdekesebb dolgokkal kezdtem el kísérletezni. Legutóbb különleges chiliket ültettem el, hátha lesz belőle valami - és lássunk csodát, szépen növekednek! Aki kísérletező kedvében van, annak a fűszerkert remek játszótér - és ami a legjobb benne, hogy egy kis balkonon is elkezdhetjük!






2013. augusztus 8., csütörtök

Konyhai kellékek mindenkinek

A jó minőségű konyhai eszközök elengedhetetlen kellékei a jó főzésnek. Nem árt, ha szeretjük őket a kezünkbe venni, és még díszei is a konyhánknak (például nem kell eldugdosni a robotgépet, ha megérkeznek a vendégeink). Esztétikus és profi kellékek egyik legjobb lelőhelye a Kookta konyhafelszerelés, ahol most már a Book Kiadó néhány könyvével is találkozhattok, például a Mesék a konyhából könyvemmel - mivel már szerencsére gyerekeknek is gyártanak minőségi és biztonságos konyhai felszereléseket!



2013. augusztus 2., péntek

JAR receptverseny nyertesei

Nemrég lezárult a JAR verseny, köszönöm mindenkinek a recepteket! A legbonyolultabb, legízletesebb receptet beküldők közül egy zsűri segítségével kiválasztottuk a legjobbakat - kiknek nyereménye egy egy napos főzőiskola a Chefparade főzőiskolában, velem!
Hétfőn már együtt főzünk, természetesen képeket is láthattok majd róla.
Addig is jó hétvégét, és jó főzést ebben a nagy melegben is!

Levendula

Hadd osszam meg veletek egyik új receptemet, amit ha elolvastok biztos vagyok benne, hogy mindannyiótok rohanni fog az alapanyagokért és elkészíti még ma este! Ennek a különlegességnek nehéz ellenállni!
Addig érdemes kipróbálni, amíg még van friss levendula! (De természetesen a szárított is eléri hatását, ha már nem lesz elérhető.)

Krémsajtos levendulás csokoládétorta

Hozzávalók: 
125 gr étcsokoládé
125 gr vaj
200 gr kristálycukor
2 tojás
75 gr liszt
csipet só, 
200 gr krémsajt /philadelphia vagy medve/
1 ek. vanília kivonat
2 szál levendula 

A csokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk. Közben a tojást a cukorral és  a sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, összekeverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a legvégül a vanília aromát is. Sütőpapírral kibélelt 22-24 cm-s pástétom formába öntjük a massza egyik felét. A közepére sajtdarabokat teszünk és megszórjuk levendula virággal. Ráöntjük a massza másik felét és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a krémsajtos, csokoládés levendulás belseje még lágy, kívül pedig már kemény a tésztája.