2010. szeptember 30., csütörtök

2010. szeptember 27., hétfő

Bajor krém


Ez a finomság annyira jellegzetesen bajor, hogy egyetlen ottani étterem kínálatából sem hiányozhat. Általában rengeteg piros, bogyós gyümölccsel tálalják, de nagyon finom más gyümölcsökkel, aszalt finomságokkal és magvakkal is. A hamarosan elkészülő új könyvemben fog szerepelni a leírása, de mivel olyan nyomorult ez a hétfő, gondoltam, megörvendeztetlek vele Benneteket.



Hozzávalók: 

6 tojás sárgája
0,5 rúd vanília
0,5 l tej
12 lapzselatin
0,5 l tejszín
14 dkg kristálycukor

A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az előzeleg 24 órán át hűtött tejszínből nem túl kemény habot verünk, a tojások sárgáját pedig habosra verjük a cukorral. A tejet a vaníliarúd kikapart magjával együtt felforraljuk, majd hagyjuk gyöngyözve forrni. Ebből a forró tejből egy merőkanálnyit a tojássárgájához adunk, habverővel elkeverjük, majd újabb merőkanál tejet adunk hozzá és azzal is elkeverjük. Ezt visszaöntjük a forró tejbe, elkeverjük habverővel és lehúzzuk a tűzről. Főzni, forralni már nem szabad a krémet! A zselatinlapokat kinyomkodjuk és alaposan elkeverjük a forró krémben. Miután a krém langyosra hűlt, két-három részletben, óvatosan, nehogy összetörjön, elkeverjük benne a tejszínhabot. Ezután poharakba töltjük a krémet, hűtőbe tesszük, és legalább hat órán át hűtjük. Tálalhatjuk a poharakban is, de akár ki is boríthatjuk őket, mert a zselatinnak köszönhetően a bajor krém nem folyik szét

fotó: Boook Kiadó / Körmendi Imre

2010. szeptember 24., péntek

Pillanatképek a hamburgi utunkról


Itt két szakáccsal is volt szerencsém főzni: a Hamburgi Maritim szálloda főszakácsával, és a Brémai Ratskellerével. Hamburgban egészen fantasztikus, hogy mennyiféle halat, tenger gyümölcsét esznek! Itt a legfinomabb például a füstölt angolna, ami csak első pillantásra nagyon bizarr, de higgyétek el: nagyon finom. Pástétomot készítettünk belőle. Itt lent épp a rakott halat méregetem – próbálom memorizálni a receptet, mert a leírása benne lesz a hamarosan megjelenő könyvemben!



Nyári emlékek a Nők Lapjában

A mostani Nők Lapjában azt a feladatot kaptam, hogy az ételeken keresztül idézzük fel a nyári emlékeket. Én egy német, egy spanyol és egy török ételt választottam. Itt bele tudtok nézni, az összes recept a Nők Lapja aktuális számában olvasható!

Visszatértem!

A nyaralások, a következő könyv előkészületei és a napi (nem kevés) munka miatt kicsit elúsztam, de megint itt vagyok, rögtön egy őszies recepttel. Elkezdődött a vadszezon, ha szerencsénk van, hozzájuthatunk jó minőségű szarvassonkához (piacokon, vásárcsarnokban általában van!). Ha nincs szarvassonka, akkor ez a salátarecept kitűnően illik egy hideg hátszínhez, de bélszínből is meg lehet csinálni.

Akkor íme a recept:
Egy közepes fej céklát meghámozunk, megmosunk és vékony metéltre vágjuk. Két narancsot meghámozunk, majd a rostok között lévő gyümölcshúst kivágjuk (hogy ne maradjon rajta a fehér hártya). A megmaradt, rostos narancsból kifacsarjuk az összes levet, összekeverjük három evőkanál balzsamecettel és három evőkanál olívaolajjal. Ezután a narancsot, céklát belekeverjük tíz deka rukkolába vagy más (ideális esetben kesernyésebb típusú) salátakeverékbe. Meglocsoljuk az öntettel és a vékonyra szeletelt sonkára halmozzuk.


Szeretitek a vadat? Én nagyon szeretem a vadételeket, úgyhogy ha szeretnétek, szívesen rakok még fel recepteket!